Gore-Tex-logoA Primigi GORE-TEX® modelljei 100%-ban vízállóak és egyben “lélegzőképesek”, így szárazon tartják a lábat minden időjárási körülmény között.

A GORE-TEX® rövid története :

1958-ban egy amerikai házaspár, Wilbert L. Gore és felesége felfedezte egy különleges molekulában a politetraflouretilénben (PTFE) rejlő lehetőségeket. Ekkor még alapvetően elektromos kábelek szigetelőanyagaként alkalmazták, többek között az amerikai űrkutatás is a megrendelők között volt.

1969-ben Gore fia felfedezte, hogy a PTFE meghatározott körülmények között erős, lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Ezzel egy új anyag gyártási technikája született meg, amelynek különleges tulajdonságai alkalmazási lehetőségek egész sorát rejtette magában. Az új anyagot GORE-TEX® néven szabadalmaztatták, és Bob Gore 1971-ben céget alapított ennek gyártására.

A Gore cég anyagait azóta számos iparág, többek között az űrkutatás, a hadipar, az elektrotechnika, a gépgyártás, a vegyipar és a telekommunikáció is alkalmazza. A nagyközönség számára a legismertebb produktumai mégis a high-tech textíliák. Ezen a területen a vállalat azzal a felfedezésével kezdte meg működését, hogy egy ruha, illetve egy cipő egyszerre vízálló és lélegző is lehet.

A GORE-TEX® anyag szívében egy extrém vékony membrán található, ami tartósan vízálló, szélálló és lélegző, így biztosítja a lehető legnagyobb kényelmet extrém időjárási körülmények között is.

Gore-Tex-SystemA GORE-TEX® membrán négyzetméterenként több, mint 9 milliárd pórust tartalmaz, mely a vízcseppnél húszezerszer kisebb, így nem tud átszivárogni azon, de a belül lecsapódott pára könnyedén távozhat az anyag külső felületére. A GORE-TEX® membránon található pórus hétszázszor nagyobb, mint a testről távozó vízgőz molekula. Azaz, a pára gyorsan és egyszerűen távozik az anyag belső felületéről a külsőre úgy, hogy közben nem ázik át. A légáteresztés és a vízállóság tekintetében minden egyes cipőtípusnak meg kell felelnie egy magas minőségi követelménynek.

Így teljesül a “GUARANTEED TO KEEP YOU DRY”, vagyis a GARANTÁLTAN SZÁRAZON TART minőségi elvárás. Ezeknél a lábbeliknél a garancia a vízállóságra is kiterjed.

A GORE-TEX® lábbelik tisztítása:

  • A szennyeződések eltávolítására langyos vizet ajánlunk. A bőrcipők kefével, a textilek szivaccsal tisztíthatók.
  • Ápolásukra csak vízalapú anyagokat használjunk. A zsíros és az olajos cipőápolók akadályozhatják a membrán működését.

A megfelelő zokni:

  • Nem kell a 100% pamuttartalomra törekedni, mert a tiszta pamut zokninak az a hátránya, hogy beszívja a nedvességet. Az izzadság ebben az esetben nem tud elpárologni, mert az anyag megtartja a vizet, így bár a cipő nem ázik be, a nedves láb mégis diszkomfort érzést okozhat. A GORE-TEX® rendszer működéséhez a legjobbak a kevert szálas zoknik, miután ezek anyaga továbbadja a nedvességet a membrán felé, és az távozni tud a cipőből. Így marad a láb tökéletesen száraz.